Assistentenspreekuur
De assistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur en de huisbezoeken. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. U kunt haar ook bellen voor uitslagen van urine- of bloedonderzoek.
U kunt bij de assistente verder terecht voor:
- aanstippen van wratten (elke middag mogelijk op afspraak)
- verbinden van wonden
- hechtingen verwijderen
- urine onderzoek
- Glucose controle
- reizigersadvisering en vaccinaties (zie elders op de website)
- verstrekken van informatiefolders
Praktijk Ondersteuners Huisartsen (POH)
Onze praktijkondersteuner Somatiek zijn Ilse Thijs en Saskia Mooij. Zij ondersteunen de huisartsen bij hun zorg voor mensen met een chronische ziekte zoals COPD, Astma, Diabetes en Hart en Vaatziekte.
Daarnaast werken Marjan Zevenbergen (maandag en vrijdag) en Vincent Smit (dinsdagochtend/woensdag) als praktijkondersteuner huisartsen voor geestelijke gezondheidszorg, kortweg POH-GGZ. De POH-GGZ is iemand met kennis van en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg. Zij begeleiden mensen met psychische en (psycho)sociale problematiek zoals bijvoorbeeld somberheid, angst-, verwerking- en spanningsklachten.
Behandelingen van een POH-GGZ vallen onder de huisartsenzorg en daarmee onder verzekerde zorg. Meer informatie kunt u terugvinden op de website van Vicino
Waarom een POH-GGZ in de huisartspraktijk?
Voor veel mensen is het prettig om niet (meteen) doorverwezen te worden naar een psycholoog of de GGZ. De POH-GGZ biedt het voordeel dat mensen met vragen op psychisch gebied op een makkelijke manier naar een deskundige binnen de huisartsenpraktijk kunnen worden verwezen.
Wat kan de POH-GGZ voor je doen?
De POH-GGZ bespreekt samen met jou je klachten en vragen. Het is ook mogelijk om over de geschiedenis van je klachten te praten en over wat je geprobeerd hebt om van je klachten af te komen. Het eerste gesprek duurt ongeveer 45 minuten, een vervolggesprek is meestal een half uur.
Vervolgens adviseert de POH-GGZ jou en je huisarts over een mogelijke aanpak van de klachten. Dit kan een aantal vervolggesprekken bij de POH-GGZ zijn. Tenslotte is het mogelijk dat er advies wordt gegeven voor verdere behandeling of begeleiding. Dit kan bij maatschappelijk werk, zelfhulpwebsites, een psycholoog of een GGZ-instelling. Sinds 2014 wordt hulp van een psycholoog of een GGZ-instelling alleen vergoed bij een psychiatrische diagnose.
De POH-GGZ kan dus helpen bij:
- het verhelderen van problemen;
- het geven van voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen;
- het geven van advies over behandeling en verwijzing;
- kortdurende behandeling of begeleiding in de huisartsenpraktijk;
- nazorg na behandeling in de GGZ.
De POH-GGZ heeft een beroepsgeheim. Dat betekent dat hij of zij niet met anderen praat over de zaken die je vertelt. De POH-GGZ werkt in het dossier van de huisarts.
Hoe maak je een afspraak bij de POH-GGZ?
In overleg kan de huisarts je doorverwijzen naar de POH-GGZ en een afspraak maken. De POH-GGZ maakt zelf de vervolgafspraken.
Kosten
Je hoeft voor de gesprekken met de POH-GGZ niet te betalen. De kosten worden vergoed door de basisverzekering. Je eigen risico wordt niet aangesproken, omdat de zorg onder huisartsenzorg valt.